Hipp hurra för cykeln som fyller 200 år idag!

2017-06-12
Human mobilitet
Cykel

Idag är det 200 år sedan Karl Drais tog den allra första cykelturen på sin nyligen uppfunna springcykel. Bakgrunden är dramatisk. Ett våldsamt vulkanutbrott på Indonesien ledde till aska och rök på norra halvklotet. I norra Europa blev det svår missväxt och många tvingades slakta sina dragdjur. Det fanns ingen mat. Ett nytt transportmedel behövdes som klarade sig utan havre.

Cykeln blev snabbt populär, främst bland studenter, men upplevdes till en början som lite farlig då cyklisterna bara kunde cykla på trottoarerna. Vägarna var för ojämna.

Först 50 år senare fick cykeln pedaler. Sedan 1880-talet har cykeln sett ut ungefär som idag.

Stor betydelse för samhället

Cykeln har, enligt Lars-Eric Jönsson, professor i etnologi vid Lunds universitet, haft stort inflytande på hur vårt samhälle har utvecklats. Cykeln har betytt mycket för framväxten av våra folkrörelser, bland annat arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Cykeln gav frihet, rörlighet och delaktighet i det offentliga rummet.

Även idag ger cykeln frihet och rörlighet. Du rör dig snabbt och enkelt och till låg kostnad. Dessutom får du motion och frisk luft på köpet. Det är en högst vital 200-åring vi firar idag. Stort grattis! Må du leva i många lyckliga generationer.

Ett antal medarbetare på Trivector i Lund hedrade jubilaren med en cykeltur på blomsterprydda cyklar.

Läs gärna mer om cykelns spännande historia.

 

Cykling idag

Cykeltrafik – en viktig del i ett hållbart transportsystem

Förbättrad hälsa med aktiv mobilitet

Pendela – Fler elcykelpendlare med testa själv och individuell information