Så bygger vi ett transporteffektivt samhälle

2 juni 2023
Hållbara transporter

Transportsektorn och samhället står inför stora utmaningar att minska klimatpåverkan i tillräckligt snabb takt. Samtidigt har vi också stora utmaningar att nå andra hållbarhetsmål. Ett mer transporteffektivt samhälle är inte bara en förutsättning för att nå transportsektorns klimatmål. Det kan även bidra till många andra mål och göra omställningen miljömässigt och socialt hållbar.

Utsläppen från transportsektorn har enligt Trafikverkets preliminära siffror minskat med 31 procent till och med 2022 jämfört med 2010. På åtta år behöver utsläppen minska med 10 procent per år för att nå målet 2030. Inte ens under pandemin minskade utsläppen så mycket under ett enskilt år.

Hittills har omställningen till stor del vilat på energieffektivisering av fordon, ökad andel biodrivmedel och på senare år elektrifiering. Klimatpolitiska rådet och Naturvårdsverket pekar på att klimatmålet för transportsektorn och Sverige inte kommer nås med aviserade politiska beslut. Ett mer transporteffektivt samhälle bidrar inte bara till att klimatmålet kan nås, det innebär också att det kan nås på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt som kan få acceptans i samhället.

Välkommen till ett webbinarium där våra experter Christer Ljungberg och Håkan Johansson delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom ämnet transporteffektivt samhälle. Här får du inte bara motiven till varför vi tillsammans måste jobba för ett mer transporteffektivt samhälle. Webbinariet ger dig också exempel på vad det innebär för exempelvis infrastrukturplanering, bebyggelse och styrmedelsutformning.

Frågor som du bland annat får svar på:

• Vilka trender ser vi i transportsystemet?
• Vad är ett transporteffektivt samhälle?
• Vad är motiven för ett transporteffektivt samhälle?
• Vad kan ett transporteffektivt samhälle innebära?
• Hur når vi ett transporteffektivt samhälle?

Varmt välkommen!

Mer information

Ett transporteffektivt samhälle ger hållbar tillgänglighet för alla

Strategier och åtgärder för att nå hållbar klimatomställning

Praktisk information

Webbinariet sänds via Zoom. Länk skickar vi ut dagen innan webbinariedatum.

Avsätt gärna lite tid efter webbinariet. Vi bjuder in till eftersnack i Teams.

Du har möjlighet att ställa frågor via chatten i samband med webbinariet.

Webbinariet spelas in och vi skickar ut länk med inspelningen i efterhand. Om du inte har möjlighet att delta under livesändningen – anmäl dig ändå, så får du inspelningen.

Webbinariet är kostnadsfritt och till för våra kunder, presumtiva kunder och samarbetspartners.

Tipsa gärna dina vänner och kollegor om webbinariet!