Tredje platsen – kan rädda våra stadskärnor

9 februari 2022
Hållbara transporter

E-handeln har de senaste fem åren ökat med över 120%, och under pandemin har vi fått en extra stor ökning. Men vad händer då med våra stadskärnor? Flera forskare menar att e-handeln inte behöver påverka stadens handel negativt, utan tvärt om.

gågata i Mariefred - tredje platsen

De tråkiga sakerna köper vi på nätet – men parmesanosten och surdegsbrödet vill vi köpa i en liten butik i stadskärnan. Det som gör att stadskärnor attraherar besökare är i tur och ordning: utbud av butiker, restauranger, caféer och grönska. Det gäller för staden att skapa så många sådana besöksanledningar som möjligt.

Detta pekar mot att för att skapa en levande stadskärna kan vi ta hjälp av det som kallas för ”den tredje platsen”. Bostad och arbete är första och andra platsen i våra städer. Vad är då den tredje platsen? Den tredje platsen är gratis eller billig, mat och dryck är viktigt, men inte nödvändigt. Den skall vara lättillgänglig, nära för många. Och den bör ha många återkommande besökare, och man kan hitta både gamla och nya besökare. Det kan handla om bibliotek, kyrkor, kaféer, parker, kommunala mötesplatser, delar av gågator och andra informella mötesplatser.

Ny forskning visar att bra planerade och utförda tredje platser, bidrar till staden på många sätt. Och de kan definitivt vara en del av det som utvecklar våra stadskärnor. Det får du höra mer om i detta webbinarium.

Webbinariet leds av Christer Ljungberg, grundare Trivector och populär föreläsare inom hållbara transporter och stadsutveckling.

I eftersnacket, där du kan stanna kvar en stund och prata med föredragshållaren och andra som lyssnat, kommer också prof Johan Anselmsson, Lunds universitet att medverka. Han har nyligen publicerat en artikel med namnet: ”Ut ur pandemin – rakt in i den digitala transformationen. Ska stadskärnans överlevnad bli en valfråga 2022?”

Varmt välkommen!

Praktisk information

Webbinariet sänds via Zoom. Länk skickar vi ut dagen innan webbinariedatum.

Avsätt gärna lite tid efter webbinariet. Vi bjuder in till eftersnack i Teams.

Du har möjlighet att ställa frågor via chatten i samband med webbinariet.

Webbinariet spelas in och vi skickar ut länk med inspelningen i efterhand. Om du inte har möjlighet att delta under livesändningen – anmäl dig ändå, så får du inspelningen.

Webbinariet är kostnadsfritt och till för våra kunder, presumtiva kunder och samarbetspartners.

Tipsa gärna dina vänner och kollegor om webbinariet!