Planering för attraktiv och effektiv kollektivtrafik

Vill du få bättre kunskap om hur man planerar en attraktiv och effektiv kollektivtrafik?
En bra och väl fungerande kollektivtrafik utgör ryggraden i ett hållbart transportsystem. Kollektivtrafiken bidrar till att skapa levande städer, regional tillgänglighet och förutsättningar för ett mer jämställt och tillgängligt transportsystem. För att kollektivtrafiken ska kunna fylla denna roll måste resenärerna uppleva den som ett attraktivt alternativ till bilen. Samhällsplaneringen skapar förutsättningar för en attraktiv kollektivtrafik, men även hur kollektivtrafiken planeras och utformas spelar stor roll för hur den blir ett attraktivt färdsätt för resenären.
Kursen genomförs i Stockholm under två dagar: dag 1 kl 13-17 med gemensam middag på kvällen, dag 2 kl 8-15.
Kursinnehåll
- Kollektivtrafiken i ett samhällsplaneringsperspektiv, övergripande mål och visioner.
- Åtgärder och faktorer som påverkar kollektivtrafikens utveckling, exempelvis markanvändning, styrmedel och mobility management.
- Utforma ett attraktivt linjenät. Principer för övergripande kollektivtrafikplanering, linjedragningar, bytespunkter, ”starka stråk” och nätverkseffekter.
- Potentialberäkning och marknadsanalys. Vi går igenom tillgängliga verktyg.
- Kollektivtrafik med god framkomlighet. Vi går in på vilka åtgärder som kan vidtas för att få en snabbare och mer effektiv kollektivtrafik.
- Olika trafikkoncept. Översikt av olika fordonstyper och trafikkoncept, när de bör användas samt hur de skiljer sig åt i egenskaper och funktion.
- Hela resan, hur kombineras kollektivtrafik med andra färdsätt och mobilitetstjänster, exempelvis cykel, mobilitetshubbar, mikromobilitet.
Kursen innehåller ett studiebesök på Odenplan som är en av Stockholms senast ombyggda bytespunkter och den tredje största bytespunkten i Stockholms län. Odenplan är ett exempel på bytespunkt där byten sker mellan tre olika kollektivtrafikfärdslag (Tunnelbana, pendeltåg, buss) och är därtill utrustat med ett större cykelgarage. Vi kommer titta på exempel på hur olika beståndsdelar i en bytespunkt kan utformas och hur de teoretiska principerna förhåller sig i verkligheten.
På kvällen dag 1 ordnas en gemensam middag. Priset för middag, lunch och fika ingår i priset. Eventuell alkohol under middagen bekostas själv.
Kursen baseras på handboken Kol-TRAST, som är ett komplement till handboken TRAST (Trafik för en attraktiv stad) med fördjupning inom kollektivtrafikområdet. Trivector har ansvarat för framtagandet av innehållet i Kol-TRAST.
Målgrupp
Kursen vänder sig i första hand till dig som är ny i branschen eller som önskar en bred kunskap om kollektivtrafikfrågor. Kursen kan även vara intressant för dig som arbetar med kollektivtrafik i någon form och är verksam inom andra sektorer av samhällsplaneringen.
Utbildningen är till för våra kunder, presumtiva kunder och samarbetspartners.
Allmänna villkor för kursbokning
Avbokning av kurs/inställd kurs
- Vid avbokning mer än tre veckor före utbildningsdagen sker ingen fakturering.
- Görs avbokningen mellan en och tre veckor före utbildningsdagen faktureras 1000 kr per utbildningsdag, dvs 1000 kr för endagarskurser och 2000 kr för tvådagarskurser.
- Vid avbokning mindre än en vecka före faktureras hela kurskostnaden.
- Vi förbehåller oss rätten att ställa in en kurs om antalet anmälningar är för litet.
Läs våra allmänna villkor för kursbokning i sin helhet.