Inspirerande studieresa till Belgien om hållbar transportplanering

2023-10-12
Framtidssäkrad samhällsplanering
Kollektivtrafik i staden

För att kunna vidareutveckla Umeå kommuns ambitioner om en ökad andel hållbara transporter reste nu i oktober en grupp tjänstepersoner på studieresa till Belgien. Resan anordnades av Trivector Traffic.

Under 2,5 dagar inspirerades gruppen från Västerbotten genom totalt fyra studiebesök. Första dagen besöktes Sint Niklaas, en stad på cirka 80 000 invånare, där en samling av olika åtgärder studerades.

”Sint Niklaas är en stad som inspirerar på olika sätt, här kunde vi ta del av allt från intressanta cykelåtgärder, kollektivtrafiklösningar till nytänkande grepp för gators utformning. Under eftermiddagen anordnades dessutom ett besök hos BeMobile som är ett framstående företag inom ITS”, berättar Stephan Bösch, medarbetare på Trivector Traffic som var guide på resan.

Framgångsrika cirkulationsplaner i Gent och Leuven

Andra resdagen ägnades helt och hållet i Gent. Här stod den mycket kända ”cirkulationsplanen” i fokus. Med planens hjälp har staden gjort stora framsteg på kort tid mot ett mer hållbart resande. Besöket inleddes med en teoretisk genomgång där även Umeå kommun deltog aktivt med presentationer.

”Efter lunch besöktes intressanta platser i staden med en lång och matig cykeltur där förändringar i staden, stora som små, kunde upplevas i verkligheten. Vi hade med oss en lokal guide som besvarade alla fördjupande frågor,” berättar Stephan.

Sista dagen på resan besöktes Leuven, som likt Gent arbetar med en cirkulationsplan. Även där kunde effekterna studeras på nära håll, återigen med en lokal, kunnig guide som svarade på frågor och berättade om vilka åtgärder som har genomförts.

”Vi har under åren anordnat ett stort antal skräddarsydda studieresor till många platser i Europa. Tack vare våra anställdas mångfacetterade bakgrund och genuina intresse för hållbara transporter kan vi i de flesta fallen erbjuda reseguider som behärskar det lokala språket”, säger Stephan.

Vill du veta mer om våra studieresor?

Välkommen att kontakta Stephan Bösch, 010-456 56 39.

Följ med på studieresa!