Cykelkurs bidrar till integration

2017-10-30
Human mobilitet
Social hållbarhet

Att lära sig cykla betyder så mycket - ett nytt transportmedel, större frihet och kanske ett nytt fritidsintresse. Det kan också innebära språkträning, nya vänner och ett steg in i samhället.

Staffanstorps cykelklubb med ca 70 medlemmar, som till vardags sysslar med cykelträning för barn och ungdomar, gav i våras en cykelkurs för nyanlända. Initiativet kom från en samverkansgrupp där Röda korset, Lions, Rädda barnen, Svenska kyrkan och kommunen ingår.

Både teori och praktik

Tio nyanlända vuxna deltog i kursen. Dessutom cyklade 4 nyanlända barn med klubbens ”minicyklarna” som tränade parallellt med vuxenkursen. Staffanstorps cykelklubb utgick från cykelfrämjandes material som finns på webben.

– Vi träffades 5 gånger varav en träff var teori. Då pratade vi om trafikregler, cykelns olika delar mm. Vi ritade vägar på ett stort papper och lekte trafiksituationer med legogubbar och små bilar och cyklar. Vid detta tillfälle hade vi stöd av tolkar, berättar Hanna Mansten från Staffanstorps cykelklubb.

Den praktiska delen av kursen förlades till det gamla sockerbruksområdet där det finns stora asfalterade ytor. Några deltagare tränade med vanliga cyklar och några använde barncyklar där kursledarna monterat av pedalerna. På det viset kunde deltagarna ”gåcykla” och hitta balansen.

– Vilken lycka det var att få se någon som cyklar sina första meter, säger Hanna och ler.

Nya kunskaper, nya vänner

Några av deltagarna kunde cykla lite grand när vi började och behövde mest teoribiten. De cyklar mycket nu. En deltagare kämpade som bara den och kan nu cykla. Några lärde sig cykla, men vill öva lite till innan de känner sig säkra i trafiken.

– En stor del av vinsten med kursen ligger på det sociala planet. Att få träffas, skratta tillsammans, kämpa med cyklarna och fika lite. Nu hälsar vi och pratar med varandra när vi ses på byn, berättar Hanna.