Erbjudande – delta i projektet Maxad cykelparkeringsnorm
Är det dags att tänka om kring cykelparkeringsnormen? Vi söker bostadsutvecklare, fastighetsägare och byggherrar som vill vara med och delta i crowdfunding-projektet Maxad cykelparkeringsnorm – för smartare, mer flexibla och kostnadseffektiva lösningar i framtidens bostäder.

Allt fler kommuner skärper kraven på cykelparkering i nya bostadsprojekt. Bra förutsättningar för att cykla är ett viktigt steg för att främja hållbart resande – men det finns också risker om cykelparkeringsnormen till exempel inte tar hänsyn till platsens förutsättningar, om den är inriktad på ett visst antal platser utan att säkerställa användbarheten, eller om den är högre än vad som är rimligt. Resultatet kan då bli tomma cykelrum, kostnadsdrivande parkeringslösningar med dålig funktion, och ytor som kunnat användas bättre – samtidigt som kraven på klimatsmart byggande och prisvärda bostäder ökar.
Genom projektet Maxad cykelparkeringsnorm vill vi hitta balansen. Vi bjuder nu in fastighetsutvecklare och bostadsbolag att delta i en studie som undersöker om, när och hur dagens normer fungerar – och hur de kan göras bättre.
Varför delta?
Som deltagare i projektet får ni:
- Möjlighet att påverka framtida normer och riktlinjer för cykelparkering
- Tillgång till evidensbaserad kunskap och konkret analys
- Inblick i vad som fungerar (och inte) – i Sverige och internationellt
- Erfarenhetsutbyte med andra aktörer i branschen
- Uppmärksamhet som en progressiv aktör i samhällsutvecklingen
Två workshops hålls med deltagande organisationer:
- Workshop 1: Avstamp med möjlighet att bidra med erfarenheter och påverka projektets inriktning.
- Workshop 2: Presentation och diskussion av resultat och rekommendationer.
Så genomförs studien
Projektet innehåller flera delar som ger värdefulla insikter och riktade rekommendationer:
1. Kartläggning och litteraturgenomgång
Vi analyserar hur dagens cykelparkeringsnormer tillämpas i olika svenska kommuner och vilken flexibilitet som finns. Vi går även igenom vilken evidens som finns kring effekter och samband kopplade till normernas nivåer, utformningskrav och principer.
2. Analys av byggda exempel
Minst tio bostadsprojekt där normerna följts – men där användningen inte motsvarat förväntningarna – analyseras. Vi intervjuar fastighetsägare och följer upp utformning, dimensionering och faktisk användning.
3. Utländska erfarenheter och best practice
De svenska lärdomarna jämförs med internationella riktlinjer och lyckade exempel. Vad gör andra länder med höga ambitioner inom cykling rätt – och vad kan vi lära oss av dem?
4. Resultat och rekommendationer
Vi sammanställer konkreta lärdomar, riktlinjer och förbättringsförslag för framtida cykelparkeringsnormer som är rätt dimensionerade, funktionella, attraktiva och kostnadseffektiva.
Vem söker vi?
Vi söker bostadsutvecklare, fastighetsägare och byggherrar som vill vara med och utveckla lösningar som fungerar i praktiken – för både cyklister och bostadsmarknaden.
Kontakta oss för mer information om projektet och hur ni kan medverka!
Kostnad och villkor
Projektet genomförs som ett crowdfunding-projekt. För en avgift på 45.000 SEK exkl. moms får deltagande organisationer delta i studien, inklusive det samlade resultatet i form av en kortfattad rapport och presentation.
Genomförandet förutsätter att vi får minst sex deltagande organisationer till studien. Innan vi startar kommer ert deltagande behöva bekräftas i en beställning. Vi planerar att genomföra studien under hösten med uppstart under sommaren och med slutleverans i höst.
Är ni intresserade av att delta? Anmäl intresse till oss senast den 15 maj.
Mer information
Varmt välkommen att kontakta:
- Thaddäus Tiedje, Fokusområdesansvarig Cykel, 010-456 56 89, thaddaus.tiedje@trivector.se
- Rasmus Sundberg, Affärsområdesansvarig Stadsutveckling, 010-456 56 45, rasmus.sundberg@trivector.se
- Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Human Mobilitet, 010-456 56 72, malin.gibrand@trivector.se