Ny cykelkarta: Ta cykeln istället för tunnelbanan

2020-11-16
Okategoriserad
Mobility Management
Social hållbarhet

Nu släpps en ny cykelkarta som visar hur du kan cykla istället för att ta tunnelbanan. Kartan visar lämpliga cykelrutter som i stort sett följer Stockholms tunnelbanelinjer.

Cykla längs med tunnelbanan

Den digitala kartan är gratis att använda och speciellt utvecklad för dig som brukar åka tunnelbana men vill komma igång att cykla för att undvika trängsel i kollektivtrafiken. Kartan går att zooma in och ut. Du kan själv välja om du vill se hela tunnelbanenätet, en del av nätet eller zooma in så mycket att du kan se i vilken korsning du ska svänga. Bakom den nya cykelkartan står konsultföretaget Trivector Traffic.

– Vi har tänkt på dem som brukar orientera sig efter tunnelbanelinjerna och vill hitta ett sätt att förflytta sig i stan på ett corona-säkert sätt. Detta är vårt sätt att hjälpa till med att minska smittspridningen i samhället, säger Thaddäus Tiedje, trafikkonsult på Trivector Traffic.

Studerat hur cyklister färdas idag

Trivector har studerat befintliga kartor och hittat cykelvägar och mindre bilvägar längs med tunnelbanelinjerna som är lämpliga för cykling. Förslaget har sedan jämförts med data, bland annat från träningsappen Strava, som visar hur cyklister faktiskt färdas idag. Cykelkartan visar därför enbart vägar som bevisligen fungerar.

Att cykla är inte bara ett smittsäkert färdsätt. Cykling har många andra fördelar både för din hälsa och för miljön.

– Det är ett smidigt sätt att ta sig fram, och ofta går det ganska fort. Jag brukar cykla mellan Midsommarkransen och Bantorget. Det tar ungefär lika lång tid som när jag reser kollektivt, berättar Anna-Klara Ahlmer, trafikkonsult på Trivector Traffic.

Digital cykelkarta

Den digitala cykelkartan har hittills besökts av nära 10.000 personer. Du hittar den på https://arcg.is/0jWTfG.

Cykla längs med tunnelbanan - inzoomat 3 stationerMer information

Vill du veta mer om kartan eller hur vi tagit fram den, kontakta Anna-Klara Ahlmer, 010-456 56 82 eller Thaddäus Tiedje 010-456 56 89.

Läs också 70 procent av invånarna i Stockholm kan cykla till jobbet på under 30 minuter.