E-handeln – en pusselbit i livet utan bil?
E-handel har blivit en del av mångas vardag. Men hur påverkar det vårt sätt att resa? Kloka leveranssystem kan göra det enklare att få ihop vardagspusslet. Men hur ska de då se ut?

Trivector har tillsammans med Lunds Tekniska Högskola undersökt hur e-handel påverkar vardagsresandet. Studien visar att tillgängligheten till olika leveransalternativ och hur de presenteras vid beställning har stor betydelse för resandemönster och miljöpåverkan.
60 % av gångerna man hämtar eller tar emot en e-handlad vara sker utanför hemmet – och ungefär hälften av dessa innebär nya resor som annars inte hade gjorts. Att samordna leverans med andra vardagsärenden, som matinköp, minskar behovet av extra resor.
Leveransboxar är bra om dessa ligger nära, men riskerar att öka biltransporterna. Avståndet till leveransplatser varierar kraftigt beroende på var du bor. I centralorter ligger leveransboxar ofta nära – i snitt 0,5 km fågelvägen. Men i andra tätorter, utanför centralorten, är avståndet betydligt längre, hälften har mer än 5 km till boxar de använder, och utanför tätort ligger avståndet på över 17 km. Ombud finns däremot relativt nära oavsett geografi. Det här visar hur viktigt det är var leveransboxarna placeras. Felplacerade boxar riskerar att öka biltransporterna. Det är viktigt att många har nära till boxarna, eller att de placeras där man ändå befinner sig.
Studien visar också att standardinställningen vid leverans påverkar kraftigt vilket alternativ som väljs. Att utforma dessa smart – med hållbara leveranssätt som förval – kan vara ett effektivt sätt att minska nya transporter.
De som hämtar eller tar emot e-handlade varor ofta (minst en gång i veckan) reser ungefär lika mycket som de som gör det mer sällan – både totalt sett och för inköp. Vi kan alltså i denna studie inte se att man besöker affärer mer sällan för att man e-handlar mycket. Dock har de som e-handlar mycket lägre tillgång till bil gör de färre bilresor och färre bilkm.
Det väcker nya frågor: underlättar e-handel ett liv utan bil? Eller är det snarare så att de som redan saknar bil e-handlar oftare? Hur ska vi utforma leveransstrukturer för att främja ett enklare liv utan bil?
Studien är en del av två projekt finansierade av Energimyndigheten och Trafikanalys, och bygger på omfattande datainsamling från över 14 000 resdagar.
Vill du veta mer?
Läs mer i rapporten: E-handels effekter på persontransporter
Vi berättar gärna mer. Kontakta Emeli Adell.