Så blir din arbetsplats cykelvänlig

2023-02-03
Samskapad stadsutveckling
Cykel
Verksamheters transporter

Cykelfrämjandet har utsett Trivector till Sveriges cykelvänligaste arbetsplats 2022. En fantastisk ära för oss! Cykling är en av våra hjärtefrågor och vi har därför lagt ned mycket arbete på att bli en riktigt cykelvänlig arbetsplats. Nu hoppas vi att din arbetsplats vinner nästa gång.

medarbetare på väg ut från cykelgaranget på Trivectors kontor

Även om det är roligt att vinna, är det viktigare för oss att fler verksamheter och arbetsplatser uppmuntrar cykling, därför vill vi berätta vad vi gjort för att bli en cykelvänlig arbetsplats, säger Pernilla Hyllenius Mattisson, mobilitetssamordnare och affärsområdesansvarig för verksamheters transporter på Trivector Traffic. Priset gick till vårt kontor på Vävaregatan i Lund, men vi arbetar på samma sätt på alla våra kontor.

Cykelfrämjande åtgärder

Låt er gärna inspireras av de åtgärder vi gjort:

 • Cykelparkering inomhus, där även några lådcyklar får plats
 • Möjlighet att duscha och hänga upp blöta kläder i torkrum
 • Låsbara skåp för ombyteskläder
 • Erbjudande om förmånscykel till alla medarbetare
 • Erbjudande om att köpa Hövding cykelhjälm till rabatterat pris
 • Tjänstecykel (elcykel) på alla kontor, samt hjälmar/Hövding att låna
 • Reparationsutrustning och cykelpump på kontoret
 • Möjlighet att ladda elcykelbatteri på kontoret
 • Möjlighet att låna hem elcykel för att testa hur det är att pendla med elcykel
 • Regelbunden cykelservice på kontoren av tjänstecyklarna och medarbetarnas cyklar
 • Uppmuntran från ledningen att cykla till och från jobbet, samt i tjänsten
 • Mätning av medarbetarnas resor

Vinster med att främja cykling

Vi ser flera vinster med att främja cykling på arbetsplatsen. Det viktigaste är kanske att främja medarbetarnas hälsa. Forskning visar att cykling ger stora positiva hälsovinster. Andra fördelar är att resan inte leder till några utsläpp och att cyklister tar mindre plats än bilister i staden, både på vägar och parkeringar.

Samarbete med hyresvärden

En nyckelfaktor för att lyckas skapa en cykelvänlig arbetsplats, är ett gott samarbete med fastighetsägaren. Redan vid planeringen av lokalerna på Posthornet hade vi en mycket bra dialog med vår fastighetsägare Wihlborgs där vi gav inspel kring hur man kan göra arbetsplatsen cykelvänlig. Detta resulterade i en bra lösning med cykelparkering, dusch- och omklädningsrum, torkrum m m, samlat i en för hela fastigheten gemensam sportdepå. Det är alltid lättare att göra rätt när huset byggs än att ändra efteråt.

Cykelkärlek på jobbet

Lika viktigt är att skapa en positiv cykelkultur på arbetsplatsen, en kultur där cykling uppmuntras året om. På vårt kontor är det inte bara okej att anlända till kontoret rufsig och klädd för cykling, du möts även av glada tillrop från kollegorna.

Det är lättare för medarbetarna att välja cykeln om arbetsplatsen verkligen är cykelvänlig och de vet att cykling uppskattas, säger Pernilla.

Mer information

Vi planerar för ett webbinarie längre fram i vår där vi ger våra bästa tips på vad man kan göra för att bli en cykelvänlig arbetsplats. Håll utkik efter inbjudan!

Läs mer om hur vi arbetar med och för cykling.

Läs om vår kurs Planering för bekväm, säker och framkomlig cykeltrafik

Cykelfrämjandet: Här är årets cykelvänligaste arbetsplatser

Du är också varmt välkommen att kontakta Pernilla Hyllenius Matttissson, mobilitetssamordnare och affärsområdesansvarig för verksamheters transporter på Trivector Traffic, 010-456 56 07 eller Thaddäus Tiedje, ansvarig för cykelfrågor, 010-456 56 89.