Bostadsrättsföreningen Viva först ut med appen EC2B

2019-11-04
Hållbara transporter
digitalisering
Innovation

I bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg delar de boende på nästan allt - tvättstuga, arbetsrum, växthus, orangeri, återvinningsrum, bilar och cyklar. Här har ingen av de boende egen parkeringsplats, istället använder de en app för att köpa biljetter till kollektivtrafiken, boka bil eller cykel.

Brf Viva Göteborg använder EC2B.

Förutom en bilpool med elbilar, finns ett stort gemensamt cykelgarage med elcyklar, lastcyklar samt Zbee, ett lätt elfordon på tre hjul. Buss och spårväg finns en kort promenad bort. Alla som bor i huset har tillgång till EC2B, en app från Trivector. Med appen kan de se vilka möjligheter de har att resa till det önskade målet, och sedan köpa biljett hos Västtrafik eller boka ett fordon från bostadsrättsföreningens fordonspool. Flera informationsmöten har hållits för att de boende ska komma igång med appen och prova fordonen

– Elcyklarna fungerar utan problem. Man kan boka dem upp till en vecka i förväg, men för det mesta går det att låna en elcykel spontant. Det händer att vi åker kollektivt, men oftast går det snabbare med cykel, berättar Elias Gröndahl som bor i huset.

– Vi bokar cyklarna genom appen EC2B. När jag bokat en cykel, så öppnas en lucka i cykelgaraget och så kommer jag åt en nyckel. Det är smidigt. Funktionen som hjälper dig att hitta alternativa vägar och fordon använder jag inte lika mycket. Jag hittar ju i Göteborg, menar Elias.

Resultat av forskning

Bostadsrättsföreningen Viva är resultatet av ett forsknings- och utvecklingsarbete inom ramarna för Positive Footprint Housing, ett projekt som syftar till att hitta nya sätt att bygga och ta hand om bostäder som är bra för människor, miljön och ekonomin, både nu och i framtiden.
– Det har varit stort intresse för att flytta in i bostadsrättsföreningen Viva, berättar Charlotta Brolin, hållbarhetsspecialist på Riksbyggen.

Riksbyggen vill gärna fortsätta att bygga fler hållbara hus med inga eller få parkeringsplatser.

– Det är kostsamt att bygga parkeringsplatser. Det är stor konkurrens om marken och det är dyrt att bygga under jord. Dessutom står bilarna parkerade så stor del av tiden, säger Charlotta. Från Viva har vi lärt oss att cykelpooler behöver mycket tillsyn och engagemang. Att få till en bra bokningsapp har också tagit tid. Det som är roligt är att de boende verkar så nöjda och att cyklarna rullat mer än förväntat.

Läs hela artikeln om Brf Viva i 2038 höstvintern 2019/20.

Mer information om EC2B

Läs mer om appen EC2B. Du kan också kontakta Björn Wendle, 010-456 56 09.

 

EIT Climate KIC med flagga