Nu lyfter vi trafiksäkerheten. Och din kommun kan vara med.

2025-05-08
Human mobilitet
Forskning
Trafiksäkerhet

Kommunerna är viktiga för trafiksäkerhetsutvecklingen. Trafiksäkerhetslyftet ger stöd för ett systematiskt trafiksäkerhetsarbete på lokal nivå. Men hur upplever kommuner stödet? Och hur bidrar det till trafiksäkerhetskultur och konkret handling? Det undersöker vi i ett forskningsprojekt – och vi söker kommuner som vill vara med.

kvinna i trafiken
Bilden är lånad från Trafiksäkerhetslyftet.

Kommuner har stor påverkan på trafiksäkerheten

Varje år skadas 7000 personer allvarligt i vägtrafiken och många är gående och cyklister. Insatser på lokal nivå, inte minst genom kommuner, är viktiga för en trafiksäkerhetsutveckling i linje med etappmålet för 2030. Detta är insatser som generellt också främjar aktiv mobilitet genom att göra det mer tryggt, säkert och attraktivt att gå och cykla.

Det finns flera sätt för kommuner att påverka trafiksäkerheten. De klassiska rollerna handlar om att vara väghållare, samhällsplanerare och påverkare av beteenden, men även påverkansmöjligheterna som arbetsgivare och upphandlare får alltmer uppmärksamhet. Som stödverktyg för dessa olika roller har SKR och Trafikverket tagit fram Trafiksäkerhetslyftet.

Trafiksäkerhetslyftet innehåller ett självbedömningsformulär för trafiksäkerhetsarbetet i kommunen. Kommunen kan därutöver välja att genomföra olika moment i en dialogbaserad process där tjänstepersoner och beslutsfattare från olika delar av kommunen involveras. Trafiksäkerhetslyftet innehåller också åtta tematiska fördjupningar som ger vägledning och hänvisar till andra verktyg och handböcker.

Det finns flera sätt för kommuner att påverka trafiksäkerheten: som väghållare, planerare, påverkare av beteenden, arbetsgivare och upphandlare.

Trafiksäkerhet som integrerad fråga för ett moget trafiksäkerhetsarbete

Vi behöver göra mer för trafiksäkerheten. Men vi behöver också arbeta med trafiksäkerhet utifrån andra samhällsutmaningar: klimat, lokala luftföroreningar och buller, fysisk aktivitet, social inkludering och rättvisa, och så vidare. Vi behöver ett hållbart trafiksäkerhetslyft med andra ord.

Införandet av Agenda 2030 visar att trafiksäkerhet är en del bland andra hållbarhetsmål. En holistisk syn på trafiksäkerhet blev också uttalad strategi för trafiksäkerhetsarbetet genom Stockholmsdeklarationen 2020. Genom Marrakechdeklarationen från 2025 betonas även de formaliserade sammanhangen som organisationer ansvarar för, till exempel arbetsmiljöarbete.

Vi har länge arbetat med trafiksäkerhet utifrån Nollvisionens intentioner i Sverige. Att även arbeta med trafiksäkerhet tillsammans med andra mål och i andra sammanhang är ett ännu mer moget trafiksäkerhetsarbete. Och det är dit vi ska.

Att arbeta ”på tvärs” målområden är dock inte alltid så lätt. Ibland skaver det mellan olika mål och intressen, även om det många gånger finns positiva synergier. Det kräver att vi utvecklar så kallade målintegrerande arbetssätt, konstaterar Trivector i tidigare forskningsprojekt om systematiskt trafiksäkerhetsarbete i linje med Agenda 2030, vars resultat också arbetats in i Trafiksäkerhetslyftet.

7 möjliggörare för målintegrerande arbetssätt för trafiksäkerheten

Trafiksäkerhetskultur utforskas i nytt projekt

Nu startar vi ett nytt forskningsprojekt: Systematiskt trafiksäkerhetsarbete på lokal nivå: Trafiksäkerhetslyftet och trafiksäkerhetskultur i kommunerna. Projektet koordineras av Lunds universitet (LTH) Institutionen för Teknik och samhälle och drivs tillsammans med Trivector och Transportøkonomisk institutt (TØI).

I projektet studeras hur användning av Trafiksäkerhetslyftet påverkar trafiksäkerhetskulturen i svenska kommuner och implementeringen av åtgärder för ökad trafiksäkerhet. Projektet bidrar till att flytta fram kunskapsfronten i ett område som får allt större uppmärksamhet i forskningen och på den globala arenan, nämligen trafiksäkerhetskultur, med fokus på svensk kontext och svenska samhällsaktörer som kommuner.

Projektet är en fortsättning på Trivectors tidigare studier om målintegrerande arbetssätt för trafiksäkerheten. Projektet utgår också från TØI:s forskning om säkerhetstyrning och trafiksäkerhetskultur, inte minst om Trafiksikker kommune, som är motsvarigheten till Trafiksäkerhetslyftet i Norge, som bidrar till stärkt trafiksäkerhetskultur i norska kommuner.

Projektet finansieras av Trafikverket genom FOI-portfölj Planera (TRV 2024/99621) och pågår under perioden 1 maj 2025 – 31 mars 2027. I projektet samverkar vi med kommuner, SKR, Trafikverket och andra aktörer.

Kommuner sökes för medverkan i projektet

I forskningsprojektet Systematiskt trafiksäkerhetsarbete på lokal nivå: Trafiksäkerhetslyftet och trafiksäkerhetskultur i kommunerna söker vi kommuner. Följande möjligheter för medverkan i projektet finns:

Genomföra trafiksäkerhetslyftet: Vi söker 10-15 kommuner som vill använda hela eller delar av stödet i Trafiksäkerhetslyftet. Medverkande kommuner utser person/arbetsgrupp som svarar för att leda genomförandet i kommunen. Kommunerna ges coachning i grupp av projektet och möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra kommuner. Genom medverkan i projektet ingår även att delta i utvärdering av Trafiksäkerhetslyftet och att göra en enkätbaserad mätning av trafiksäkerhetskulturen i kommunen vid två tillfällen. Hör av dig till oss för mer information och för att anmäla intresse att medverka.

Delta i seminarieserie: Alla kommuner (inte bara de som medverkar ovan) bjuds in till att delta i en seminarieserie (digital) om trafiksäkerhet med utgångspunkt i kommunalt trafiksäkerhetsarbete. Totalt planeras fyra seminarietillfällen som utgår från de olika roller/påverkansmöjligheter som kommuner har. Hör av dig till oss så skriver vi upp dig på projektets sändlista där inbjudan kommer.

Vill du veta mer?

Projektledare och huvudsaklig kontaktperson för forskningsprojektet är Hanna Wennberg (o10-456 56 17) som arbetar både på LTH och Trivector.

Trivector koordinerar de delar av projektet som involverar kommuner. För dessa delar är Malin Gibrand (010-456 56 72) och Sara Malm (010-456 56 71) kontaktpersoner.

Därutöver medverkar TØI i utvärdering och mätning av trafiksäkerhetskultur genom Tor-Olav Nævestad.

Projektets webbplats
www.tos.lth.se/foi-trafiksakerhetslyftet

Ta del av tidigare studier som Trivector gjort om målintegrerande arbetssätt för trafiksäkerheten i svenska kommuner och företag

Wennberg, H., Dahlholm, O. (2024). Traffic safety implementation at local level in line with 2030 Agenda for Sustainable Development: synergies, challenges and enablers. Traffic Safety Research, 5, e000055. https://doi.org/10.55329/lgfl1703. Rapport (på svenska) som detta paper baseras på finns här.

Wennberg, H., Hyllenius Mattisson, P. (2024). Traffic Safety Footprint in Sustainability Practices and Reporting—Exploring the Views of Companies. Sustainability 2024, 16(24), 10975. https://doi.org/10.3390/su162410975.
Rapport (på svenska) som detta paper baseras på finns här.

Ta del av TØI:s studie om trafiksäkerhetskultur i norska kommuner

Nævestad, T.-O., Milch, V. (2023). Traffic Safe Municipality: a Norwegian approval scheme to facilitate development of a municipal traffic safety culture. Traffic Safety Research, 5, 000025. https://doi.org/10.55329/pbmy3871.
Rapport (på norska) som detta paper baseras på finns här.

Ta del av expertrekommendationerna som tagits fram inför de globala ministerkonferenserna i trafiksäkerhet 2020 och 2025

https://bransch.trafikverket.se/en/startpage/operations/Operations-road/vision-zero-academy/global-ministerial-conferences-on-road-safety